Zielone warzywo w ramach Szkoły Promującej Zdrowie
Dodane przez admin dnia 29/01/2018 00:00

26 stycznia uczniowie naszej szkoły wzięli udział w zajęciach edukacyjnych mających na celu uwrażliwienie ich na korzyści płynące ze spożywania warzyw, a zwłaszcza tych o zielonym zewnętrznym zabarwieniu.

Kilka tygodni wcześniej opiekun programu "Bądź zdrów" (Szkoła Promująca Zdrowie), w ramach którego realizowane były zajęcia, pani Grażyna Kruk przydzieliła każdej klasie warzywo, na temat którego wychowawcy mieli przeprowadzić zajęcia z uczniami.

26 stycznia komisja w składzie pani Irena Klich i Mirela Kiełbasa sprawdzały poziom wykonania zadania. Wszystkie klasy wywiązały się z podjętych zadań. Po wejściu do klas pachniało warzywami, przetworami i daniami z nich wykonanymi, a gazetki cieszyły oczy barwami i ciekawą tematyką:

Klasa I wykonała: sałatki z brokułów, zupę brokułową, obok każdego dania zamieszczając przepisy na ich wykonanie. Uwagę zwracała ciekawa i w merytoryczny sposób wykonana gazetka, na której zamieszczono między innymi 10 powodów, dla kto tych warto jeść brokuły.

Klasa II, której motywem przewodnim w zajęciach był ogórek, wykonała sałatkę z ogórka, zaprezentowała różnorakie przetwory z ogórków, wykonał kolorową gazetkę do słów piosenki "Ogórek, ogórek" oraz zielone prace plastyczne, które wychowawca zamieścił na tablicy szkolnej. Każde z dzieci w tym dniu przyszło do szkoły ubrane na zielono, aby podkreślić znaczenie swojego warzywa dla zdrowia człowieka.

Klasa III zaprezentowała koktajl warzywny wykonany z selera, którym poczęstowała wszystkich chętnych. Dzieci wykonały również bogatą w treści o tematyce zdrowotnej gazetkę klasową.Klasa IV – warzywem  dla klasy IV była pietruszka.

Klasa pięknie wywiązała się z podjętego działania.  Uczniowie wykonali sałatkę warzywną z pietruszki, opisali wartości odżywcze tego warzywa, jednak największą uwagę przyciągała gazetka ścienna z hasłem ,,Jedz pietruchę, będziesz zuchem”.

Klasa V zebrała  i zaprezentowała materiały  dotyczące kapusty pekińskiej.  Przygotowała na ten temat prezentację multimedialną oraz gazetkę klasową. Podniebienia uczniów cieszyła pyszna i w elegancki sposób podana sałatka z kapusty, którą wszyscy z apetytem zjedli.

Klasa VI w tym dniu pracowała ze zdrowym, wiosennym warzywem, jakim jest sałata. Podobnie jak pozostałe klasy uczniowie wykonali gazetkę klasową, a z zielonych listków sałatki pyszne wiosenne kanapki, którymi częstowali się na przerwach relaksując się po wytężonej nauce. Obok kanapek umieścili materiały wydrukowane na zielonych kartkach, zawierające informacje na temat zdrowego żywienia.

Klasa VII, jako najstarsza z klas, podeszła bardzo profesjonalnie do tematu, jakim był dla niej szczypiorek. Uczniowie wykonali bogatą w treści o tematyce zdrowotnej gazetkę oraz przynieśli młode pęczki szczypiorku.

Organizatorzy składają serdeczne gratulacje wszystkim klasom za pomysłowość i zaangażowanie w realizację zadań, a rodzicom za pomoc.

Opracowanie: M. Kiełbasa